Portugal vraagt de EU dan toch om noodhulp

De Portugese premier José Socrates heeft de Europese Commissie dan toch gevraagd om een beroep te doen op het financiële noodfonds EFSF. Portugal is na Griekenland en Ierland het derde euroland dat buitenlandse financiële steun nodig heeft.

Tot nu toe had Lissabon altijd beweerd dat het -anders dan Athene en Dublin- geen behoefte had aan buitenlandse hulp. De voorbije weken was de twijfel daarover echter steeds groter geworden nadat het parlement een besparingsplan had verworpen en de socialistische minderheidsregering ten val was gekomen.

Vanavond heeft premier Socrates dan toch hulp moeten vragen aan de Europese Unie. Volgens hem kan hij niet anders meer, zoniet dreigt de Portugese economie in nog grotere problemen te komen. Volgende week moet Lissabon een krediet van 4,252 miljard euro terugbetalen. In juni zou er nog eens een forse schijf terugbetaald moeten worden.

Hoeveel hulp Portugal nodig heeft, is nog niet duidelijk. Sommige analisten spraken de voorbije weken van 80 miljard euro. Daar zullen wel strenge voorwaarden aan gesteld worden en de Portugezen zullen dan ook drastisch moeten besparen.

Portugal gaat gebukt onder een zware schuldenlast en een immens begrotingstekort. Vorige maand moest de minderheidsregering ontslag nemen. Op 5 juni kiezen de Portugezen een nieuw parlement. 

Vandaag heeft Portugal overigens nog een miljard euro opgehaald. De rente op zes maanden is echter gestegen van 3 naar 5,1% en die op een jaar van 4 naar 5,9%. De rente op tien jaar gaat naar de 10% en dat is niet meer te betalen voor het land.

Hoe werkt het Europese noodmechanisme?

Vorig jaar werd de Griekse crisis bezworen door een gemeenschappelijk optreden van de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds (IMF).

Om nieuwe crisissen in de eurozone te voorkomen, werd nadien een noodmechanisme uitgewerkt. Het nieuwe European Financial Stability Facility (EFSF) is een noodfonds dat geld ophaalt op de internationale markten en tot 500 miljard euro kan uitlenen en garanties kan geven aan eurolanden met problemen, die zelf geen geld meer kunnen krijgen tegen een redelijke rente.

De Europese Commissie doet daar nog eens 60 miljard euro bovenop en het IMF nog eens 250 miljard.

In november werd Ierland 85 miljard euro toegezegd om de financiën van de overheid en van de Ierse banken te saneren, maar wel met als voorwaarde drastische besparingen. 

lees ook