Prostitutieproces Berlusconi meteen uitgesteld

In Milaan is het prostitutieproces tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi op de eerste dag meteen uitgesteld. Berlusconi wordt onder meer verdacht van seks met een minderjarige prostituee. De volgende zitting is op 31 mei.

De Italiaanse premier Berlusconi kijkt momenteel tegen vier processen aan. In het proces dat vandaag van start ging, wordt hij verdacht van seks met een minderjarige prostituee, de Marokkaanse Karima el-Mahroug, beter bekend als Ruby. Het nu 18-jarige meisje was op het moment van de feiten 17 jaar.

Volgens de aanklager heeft Berlusconi het meisje destijds betaald voor seks in zijn villa. Hij zou ook misbruik van zijn ambt hebben gemaakt door aan de politie te vragen om het meisje vrij te laten toen ze was opgepakt voor diefstal. Berlusconi zou dat hebben gedaan om te voorkomen dat het meisje iets over hun relatie zou verklappen. Zowel hij als het Marokkaanse meisje hebben ontkend dat ze seks hebben gehad.

Het prostitutieproces tegen Berlusconi is het enige van de vier processen tegen de premier waarin zijn persoonlijke levenswandel wordt geviseerd. Een veroordeling zou meteen het einde van zijn politieke carrière betekenen. Met de aanklacht over seks met een minderjarige prostituee riskeert hij bovendien 3 jaar celstraf, met de aanklacht over misbruik van zijn ambt zelfs 12 jaar.

De 74-jarige Berlusconi was zelf niet aanwezig op de eerste zitting van het proces. In een brief aan de rechtbank liet hij weten dat hij er graag was bijgeweest, maar dat hij "institutionele verplichtingen" had die hem verhinderden aanwezig te zijn. De premier nam op dat moment deel aan een ministerraad over Libië. De eerste zitting van het proces heeft overigens amper 7 minuten geduurd. Op de eerste dag werden enkel een aantal formaliteiten afgehandeld. Het proces werd daarna meteen uitgesteld tot 31 mei.