Subsidies zonnepanelen versneld afgebouwd

Vanaf 1 juli worden de subsidies voor zonnepanelen versneld afgebouwd. Dat heeft de Energiecommissie van het Vlaams Parlement goedgekeurd. De afbouw van de subsidies is nodig om het systeem betaalbaar te houden.

De groenestroomcertificaten voor zonnepanelen die nu geplaatst worden, zijn nog 330 euro waard. Vanaf 1 juli 2011 wordt dat 300 euro. De komende jaren gaat de waarde van de certificaten verder dalen tot 90 euro in 2016. Voor grote installaties daalt de steun nog sneller, van 330 euro begin 2011 naar 90 euro vanaf 2013. De aanpassing moet wel nog worden goedgekeurd in een plenaire zitting.

De aanpassing van het Energiedecreet was nodig, omdat het systeem onbetaalbaar is geworden. De stroomleveranciers rekenen de kosten door aan de consument. Recent keurde energieregulator CREG een verhoging van de distributietarieven goed, waardoor een gemiddeld gezin tot 72 euro per jaar meer gaat betalen.