Ultieme aanval van Ouattara op Gbagbo afgeslagen

In Ivoorkust is een aanval van troepen van de erkende president Alassane Ouattara op de bunker van zijn rivaal Laurent Gbagbo afgeslagen. Gbagbo weigert nog altijd om Ivoorkust te verlaten.

De aanval van de troepen van Ouattara leek de ultieme poging te zijn om Laurent Gbagbo (kleine foto) van de macht te verdrijven in Ivoorkust. Gbagbo zit al geruime tijd verscholen in een bunker in zijn residentie in Abidjan, de economische hoofdstad van het land, waar het geweld de voorbije dagen fel was toegenomen. De residentie werd ook al geruime tijd omsingeld door soldaten van Ouattara's leger.

Gisteren leek het erop dat Gbagbo bereid was met Frankrijk en de Verenigde Naties te onderhandelen over zijn vertrek. Hij zou daarbij de voorwaarde stellen dat hij door de VN beschermd zou worden. Maar Gbagbo zelf heeft die geruchten inmiddels ontkend en weigert op te stappen. De Ivoriaanse zittende president blijft beweren dat hij de wettige verkozen president is.

In een gesprek met de Franse televisiezender LCI beweerde Gbagbo dat die gesprekken enkel over een wapenstilstand met zijn rivaal Ouattara gingen. Op politiek vlak is er nog geen beslissing genomen, klonk het. Gbagbo zei ook dat hij niet als martelaar wil sterven. "Ik hou van het leven, ik ben geen kamikaze en zoek de dood niet." Hij haalde ook scherp uit naar Frankrijk en de hele internationale gemeenschap, die hij verwijt een "spelletje poker" te spelen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé liet dan weer verstaan dat onderhandelingen over zijn vertrek het enige zijn wat Gbagbo nog rest. Volgens een Franse legerchef is het nog een kwestie van uren vooraleer Gbagbo zich zal overgeven.

"Ze zijn al in het gebouw"

Het interview met Gbagbo was voor de troepen van Ouattara blijkbaar voldoende reden om een finale aanval op de residentie van Gbagbo in te zetten. Ouattara's troepen "zijn de residentie aan het binnendringen om Gbagbo gevangen te nemen", maakte een woordvoerder van Ouattara aan Reuters bekend.  Ze kwamen tot enkele honderden meter van het complex van Gbagbo, maar moesten daarna terugtrekken. Blijkbaar zijn er nog tanks en zware wapens in de residentie van Gbagbo.

Bij de bestorming van de residentie zouden geen troepen van de VN of Frankrijk betrokken zijn. Volgens de Europese vertegenwoordiger van Gbagbo zouden Franse troepen de residentie van Gbagbo wel onder vuur hebben genomen vanuit helikopters en daken in de omgeving.

TCI, een pro-Ouattara-televisiezender, speelde gisteravond overigens in op de situatie in Abidjan met een vertoning van "Der Untergang", een film over de laatste dagen van Adolf Hitler in diens bunker.

Onderzoek naar "systematische slachtingen"

Intussen neemt de internationale druk op Gbagbo nog toe. Onder meer de Amerikaanse president Barack Obama heeft hem opgeroepen om meteen af te treden en een einde te maken aan de burgeroorlog. Ook paus Benedictus XVI verklaarde dat verder bloedvergieten in Ivoorkust vermeden moet worden. De Europese Unie heeft Ivoorkust dan weer nieuwe sancties opgelegd.

Het Internationaal Strafhof (ICC) zal mogelijk ook een onderzoek starten naar "systematische slachtingen" in het land. Dat heeft de procureur van het ICC, Luis Moreno-Ocampo, bekendgemaakt. Volgens de VN en verschillende internationale organisaties zouden troepen van Ouattara zich bij de inname van Duékoué schuldig gemaakt hebben aan uitgebreide slachtingen. Er is sprake van minstens 330 doden. Sommige bronnen spreken over "duizenden doden en vermisten".

België stelt een Airbus ter beschikking van Frankrijk voor een eventuele evacuatie van buitenlanders uit Ivoorkust. Dat heeft premier Yves Leterme bekendgemaakt. De Airbus zal "zowel voor Belgen als onderdanen van andere landen" worden ingezet. "Alles is in werking gesteld om de veiligheid van de Belgen te garanderen", voegde de premier eraan toe.