Weinig hoop voor drenkelingen bij Lampedusa

Voor de zuidkust van het Italiaanse eiland Lampedusa is een boot met honderden migranten aan boord gekapseisd. Een 50-tal schipbreukelingen kon worden gered, maar er zijn ook al zo'n 20 lichamen in het water gevonden.

Er is nog weinig hoop om nog overlevenden te vinden van de schipbreuk voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. Hoeveel mensen op de boot zaten, is niet met zekerheid vast te stellen. Overlevenden hebben het over driehonderd mensen, onder wie heel wat vrouwen en kinderen.

De Italiaanse kustwacht heeft helikopters, een vliegtuig en reddingsboten ter plaatse gestuurd. De kustwacht kon een 50-tal schipbreukelingen oppikken. Sommigen van hen werden meteen weggebracht met ambulances. Er zijn echter ook al een 20-tal lijken in het water gevonden.

De reddingsoperatie wordt bemoeilijkt door slechte weersomstandigheden. De reddingswerkers hebben af te rekenen met hevige rukwinden en een woelige zee.

Het ongeluk met de boot gebeurde 's nachts. De 13 meter lange boot kapseisde op zo'n 70 kilometer van de kust van Lampedusa, maar volgens de Italiaanse kustwacht is nog niet duidelijk wat er precies gebeurd is. De boot was twee dagen geleden vertrokken vanuit de Libische havenstad Zuwarah en had vooral Somaliërs en Eritreeërs aan boord.

Akkoord tussen Italië en Tunesië

De laatste maanden zijn duizenden migranten uit Noord-Afrika met een boot naar Lampedusa gegaan, een eiland op zo'n 150 kilometer van de Tunesische kust. Het gaat dan vooral om Tunesiërs en Libiërs.

Italië heeft intussen een akkoord gesloten met Tunesië over de Tunesische vluchtelingen in Italië. De 20.000 Tunesiërs die nu al in Italië zijn, zullen een verblijfsvergunning van zes maanden krijgen. Daarmee kunnen ze vrij rondreizen in de Schengenlanden, waaronder ons land.

De Tunesiërs die nu nog aankomen, zouden meteen worden teruggestuurd. Er komen ook sterkere controles aan de Tunesische kust.