14 keer meer zonnepanelen in 2 jaar tijd

Het aantal zonnepanelen in Vlaanderen is in twee jaar tijd verveertienvoudigd. Dat blijkt uit cijfers van de VREG, de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. Maar dat hoeft niet noodzakelijk tot een hogere elektriciteitsfactuur te leiden, klinkt het.

In 2008 waren de zonnepanelen goed voor 33.000 groenestroomcertificaten, vorig jaar was dat al meer dan 14 keer zo veel. In totaal zijn er nu 100.000 installaties van zonnepanelen.

De grote parken met zonnepanelen bij bedrijven vertegenwoordigen maar een heel klein deel van het totaal aantal installaties, een 300-tal, maar ze halen wel bijna een derde van de opbrengst binnen.

Volgens de VREG komt het succes doordat steeds meer Vlamingen beseffen dat zonnepanelen een goede investering zijn. Vanaf juli van dit jaar gaan de subsidies ook naar omlaag, velen wilden die aanpassing blijkbaar nog voor zijn. De komende jaren zal de waarde van de groenestroomcertificaten dalen van 330 euro nu tot 90 euro in 2016. Voor de grote parken bij bedrijven dalen de subsidies nog sneller.

"Kies voor goedkoopste leverancier en bespaar"

Afgelopen week kondigde netbeheerder Eandis aan dat de elektriciteitsfactuur met 10 procent zou stijgen door de explosieve aangroei van de subsidies voor zonnepanelen, de zogenaamde groenestroomcertificaten. Voor een gemiddeld gezin betekent dat 72 euro extra per jaar.

Maar als je voor de goedkoopste elektriciteitsleverancier kiest, kan je die stijging ongedaan maken, zegt de VREG. Een prijsvergelijking kan je maken op de website van de VREG door de V-test in te vullen.