"Duurdere energiefactuur niet wettig"

Energieregulator CREG keurde recent prijsstijgingen voor de energiefactuur goed. Senator Johan Vande Lanotte (SP.A) zei vanmorgen in het radioprogramma "De ochtend", dat er voor de prijsverhogingen geen wettelijke basis is.

"Ik heb er lang over gepiekerd, maar een wettelijke basis vind ik niet terug", aldus Vande Lanotte. "De wet zegt dat zo'n tarieven voor jaren vastliggen. Nu wordt daarvan afgeweken en keurt de CREG dat goed, zonder dat er - naar mijn bescheiden mening -  een juridische basis voor is."

Eerder was gezegd dat de beslissing van de CREG gebaseerd is op een Europese richtlijn. Vande Lanotte veegt dat argument van tafel: "Die richtlijn bestaat inderdaad, maar ze is in België nog niet goedgekeurd. Zolang mag een burger die wel gebruiken tegen de overheid, maar niet omgekeerd, zoals nu het geval is."

Het is volgens Vande Lanotte mogelijk om het systeem betaalbaar te houden, zonder dat de consument er slechter van wordt. Vandaag betalen volgens hem enkel de consumenten voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk. De producenten betalen niets. "Er zijn heel wat aanpassingen mogelijk, zodat de kosten beter verdeeld worden."