"NAVO-bombardement" doodt Libische rebellen

In het oosten van Libië zouden minstens 5 rebellen zijn gedood door een luchtaanval van NAVO-troepen. Elders aan het front sneuvelden rebellen bij aanvallen van Khaddafi's troepen.

De Libische rebellen werden onder vuur genomen nabij de haven van Brega, in het oosten van het land. "Het was een luchtaanval door de NAVO", getuigde een van de bij de aanval verwondde rebellen. "We waren in de buurt van onze voertuigen nabij Brega."

Volgens artsen uit een ziekenhuis in Ajdabiya zijn bij de luchtaanval minstens 5 rebellen om het leven gekomen. Volgens de BBC zouden er zelfs 13 doden zijn gevallen, een van de artsen citerend. Ook elders in de buurt van Brega zouden NAVO-soldaten rebellen hebben beschoten. De NAVO heeft nog geen commentaar gegeven over de aanvallen, maar zegt de zaak te onderzoeken.

De rebellen moesten ook elders aan het front verliezen incasseren. Bij granaataanvallen door de troepen van de Libische leider Moe'ammar Al-Khaddafi zouden gisteren in Misurata minstens 5 rebellen gedood zijn. Ook de haven van Misurata werd door Khaddafi's leger onder vuur genomen, waardoor die tijdelijk moest sluiten. Misurata, in het westen van Libië, is nog steeds in handen van de rebellen. De stad wordt wel omsingeld door troepen van Khaddafi.

NAVO en Libië beschuldigen elkaar

De NAVO ontkent intussen dat ze luchtaanvallen uitgevoerd heeft op olievelden in het oosten van Libië. Volgens het regime in Tripoli hebben Britse vliegtuigen een oliepijplijn vernietigd tijdens een aanval op het olieveld van Sarir. Drie mensen zouden daarbij omgekomen zijn.

De NAVO en de Libische rebellen leggen de schuld echter bij Khaddafi. Volgens de rebellen is de productie van olie gestopt door aanvallen van het regime op verschillende installaties in het oosten van het land. De rebellen hebben de olie nodig om hun strijd tegen Khaddafi te kunnen blijven financieren.

Ook de NAVO blijft erbij dat Khaddafi de installaties zelf heeft aangevallen. "Het op de NAVO proberen af te schuiven toont duidelijk aan hoe wanhopig het regime is", reageerde de Canadese luitenant-generaal Charles Bouchard, bevelhebber van de NAVO-operaties in Libië. "De enige verantwoordelijke is Khaddafi zelf."