Ai Weiwei verdacht van "economische misdrijven"

De Chinese politie is een onderzoek gestart tegen de Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei wegens "economische misdrijven". De kunstenaar zit al een halve week in de gevangenis.

Ai Weiwei werd zondag gearresteerd op de luchthaven van Peking. Zijn echtgenote heeft sindsdien niets meer van hem gehoord. De Chinese overheid heeft vandaag bevestigd dat de kunstenaar al vier dagen in de gevangenis zit, maar ontkent dat zijn gevangenschap iets met mensenrechten te maken heeft.

Volgens Peking wordt Ai ervan verdacht economische misdrijven te hebben gepleegd. De Chinese politie is dan ook "volgens de wet" een onderzoek naar die misdrijven gestart. Waarvan Ai precies wordt verdacht, liet Peking in het ongewisse.

De arrestatie van Ai lokte wereldwijd reacties uit en de internationale gemeenschap vroeg China om duidelijkheid over het lot van de kunstenaar. Ai Weiwei wordt in China als een dissident beschouwd. Hij uitte in het verleden al vaak kritiek op het Chinese regime en klaagde vooral de corruptie in het land aan. Ai werd eerder al onder huisarrest geplaatst. Hij zou ook al geslagen geweest zijn door de politie.

Ai Weiwei werd internationaal bekend als ontwerper van het Vogelnest, een van de stadions voor de Olympische Spelen in Peking in 2008 (foto). Hij kreeg onlangs nog een exhibitie in de Tate Modern Gallery in Londen.