Chinese begraafplaatsen worden onbetaalbaar

De Chinese vastgoedbubbel deint uit tot in het graf. Naast een tekort aan woningen, is er ook een groot tekort aan begraafplaatsen. Dat schrijft het weekblad Knack op haar website.

Door een groot gebrek aan beschikbare grond is de prijs voor een graf in China de laatste tien jaar verdrievoudigd. Prijzen tot 2.700 euro per vierkante meter zijn geen uitzondering. De begrafenissector is zo lucratief geworden dat verschillende makelaars, die normaal huizen en bouwgronden verkopen, al zijn overgestapt.

In Peking overschrijdt de prijs voor een graf per vierkante meter nu al de prijs van de bouwgrond. Na de eerdere beloofde maatregelen tegen de stijgende woningprijzen, zal de Chinese overheid moeten ingrijpen om begraafplaatsen betaalbaar te houden.

Uiteraard zijn er ook goedkopere alternatieven, zoals bijvoorbeeld crematie. Toch verkiezen veelal oudere Chinezen toch nog een echt graf.