De ECB verhoogt opnieuw de rente

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de rente met een kwart procent optrekken tot 1,25%. Dat was verwacht, want vorige maand had ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet zijn bezorgdheid geuit over de stijgende inflatie in de eurozone.

Volgens de ECB bedraagt de inflatie in de eurozone nu 2,6% en dat is meer dan de limiet van 2% die de bank vooropgesteld had. Olie is sinds vorig jaar een kwart duurder geworden en de voedselprijzen zijn de voorbije twaalf maanden met 37% de hoogte ingegaan.

Daarom heeft de ECB nu beslist om haar belangrijkste rentevoet, de refirente, op te trekken van 1% naar 1,25%. De refirente of herfinancieringsrente is de intrest die de ECB de banken aanrekent  voor kortlopende kredieten. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet (boven) sluit overigens nieuwe renteverhogingen binnenkort niet uit.

Het is voor het eerst sinds juli 2008 -in volle financiële crisis- dat de ECB de rente opnieuw verhoogt. Sinds mei 2009 stond de rente in de eurozone zelf op het historisch lage peil van 1%. Dat moest de druk op de financiële wereld en de economie in crisistijd verlichten.

Eerder vandaag had de Bank of England beslist om de rente in Groot-Brittannië ongewijzigd te laten op 0,5%.

Tijd van goedkoop geld is voorbij

Tijdens de financiële crisis van 2007 en 2008 hebben de meeste centrale banken hun rentevoeten fors verlaagd om de impact van de wereldwijde crisis op te vangen. Die tijd lijkt nu voorbij.

De economie van de Westerse landen is het voorbije jaar fors hersteld en ook de Aziatische landen knoopten opnieuw aan met fraaie groeicijfers. De voorbije maanden had de Bank of China de rente al opgetrokken om de overdreven groei af te remmen.

Ook de Europese Centrale Bank trekt dus nu de rente hoger en wellicht zullen de andere centrale banken dat voorbeeld de komende weken of maanden volgen.

Een hogere rente is in Europa wel een probleem voor landen zoals Griekenland, Ierland en Portugal die nu al niet zonder buitenlandse hulp kunnen om de eindjes aan elkaar te knopen. Wellicht zal er daar, en in andere landen met veel schulden, nog meer moeten bespaard worden.