Drie Kenianen verschijnen voor Strafhof

In Den Haag zijn drie prominente Kenianen voor het Internationaal Strafhof verschenen. Ze moeten zich verantwoorden voor hun aandeel in onlusten na de betwiste verkiezingen van 2007, waarbij 1.200 mensen om het leven kwamen. Kenia heeft beroep aangetekend, en wil de zaak zelf behandelen.

De beklaagden zijn de twee ex-ministers William Ruto en Henry Kosgei en verder ook radioman Joshua Arap Sang. Zij worden onder meer beschuldigd van misdaden tegen de mensheid, deportatie en vervolging.

Tijdens de onlusten na de verkiezingen kwamen ongeveer 1.200 mensen om, en 500.000 mensen moesten op de vlucht en raakten dakloos. Het geweld brak uit nadat aanhangers van president Mwai Kibaki ervan beschuldigd waren de presidentsverkiezingen te willen saboteren. Uiteindelijk deelden Kibaki en zijn rivaal Raila Odinga de macht.

De Keniaanse overheid heeft de rechters van het Strafhof gevraagd om de zaak onontvankelijk te verklaren. Openbaar aanklager Luis Moreno-Ocampo vreest dat het proces daardoor vertraging kan oplopen.

De Keniaanse staat argumenteert dat het land nu een nieuwe grondwet heeft en in staat is om zijn eigen onderzoeken te voeren naar het geweld na de verkiezingen. "Beloften zijn niet genoeg", zei Moreno-Ocampo daarover. Hij heeft ook twijfels of het proces wel eerlijk zal kunnen worden gevoerd in Kenia. Het is nu wachten op de beslissing van de rechters om te weten welke instantie de zaak mag behandelen.