Europese Commissie wil nog dit jaar Roma-plan

Alle lidstaten van de Europese Unie moeten tegen eind 2011 een plan hebben over hoe ze de Roma beter zullen integreren in hun land. Dat heeft de Europese Commissie beslist.

Vandaag en morgen vindt in de Hongaarse hoofdstad Boedapest een Europese bijeenkomst over de Roma plaats. Hongarije is momenteel voorzitter van de Europese Unie, maar heeft zelf een erg moeilijke relatie met de Roma-minderheid in het land. De voorbije dagen waren er protestmarsen van extreemrechtse groepen in Roma-dorpen.

In de verschillende Europese landen zijn er in totaal meer dan 10 miljoen Roma. Ze moeten vaak in schrijnende omstandigheden zien te overleven. Ook in ons land staan de Roma geregeld op de nationale of lokale politieke agenda. Zo kwam er een golf van protest na beelden van een erbarmelijk tentenkamp in Gent waar verschillende Roma samenleefden.

De Europese Commissie vraagt daarom aan elke lidstaat om een nationaal plan op te maken over de integratie van de Roma. De commissie werkte zelf een kader uit met een aantal doelstellingen in verband met onderwijs, tewerkstelling, gezondheid en huisvesting. De lidstaten moeten tegen 2011 een plan klaarhebben over hoe ze die doelstellingen willen bereiken.

lees ook