Federale kabinetten mogen mensen in dienst nemen

Dertien ministers in de federale regering hebben van ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) de toestemming gekregen om opnieuw mensen aan te nemen. Dat schrijft De Morgen. In principe mag een regering in lopende zaken dat niet doen.

Een regering in lopende zaken mag normaal gezien geen nieuwe mensen in dienst nemen. Maar nu, bijna 300 dagen na de verkiezingen, hebben de kabinetten mensen nodig om al het werk te doen.

Enkel de premier mag toestemming geven om opnieuw vacatures uit te schrijven, en dat heeft Leterme nu ook gedaan. Op alle kabinetten is er nood aan nieuw personeel, alleen bij minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) is er (nog) geen vraag naar nieuwe werknemers.

Sinds vorig jaar zijn er 133 werknemers weggegaan. Ondertussen zijn er al 29 plaatsen weer ingevuld.