Hoe sympathieker, hoe meer gegeeuw

Het feit of geeuwen aanstekelijk werkt, hangt in grote mate af van hoe goed je de persoon die geeuwt, kent. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationale Primaten Onderzoekscentrum van de Emory Universiteit in Atlanta.

"Het onderzoek doet inderdaad voorstellen dat het "besmettelijk geeuwen" kan worden opgevat als een blijk van sympathie", staat te lezen in het blad PLoS ONE. "Geeuwen is aanstekelijk, net zoals andere gezichtsuitdrukkingen zoals lachen en fronsen."

Voor het onderzoek werden 23 apen in twee groepen verdeeld. De dieren moesten negen seconden lang naar een video kijken waarin andere apen werden opgevoerd. Wanneer de proefdieren een lid van hun groep zagen geeuwen, geeuwden ze zelf tot de helft langer dan bij het aanschouwen van een geeuwende soortgenoot die minder bekend was.

De onderzoekers zien in de studie een doorbraak om het inlevingsvermogen van dieren te bestuderen.

lees ook