Italië geeft Tunesiërs verblijfsvergunning

Italië geeft de Tunesische vluchtelingen een voorlopige verblijfsvergunning. Daarmee kunnen ze in de Schengenzone reizen en Frankrijk vreest dat ze massaal naar Frankrijk zullen proberen te reizen. Tunesiërs die nu nog proberen Italië binnen te komen, zullen meteen weer uitgewezen worden.

Het was de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni die de maatregel aankondigde. De Tunesiërs die reeds in Italië verblijven, zullen een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen die hen toelaat door de Schengenzone te reizen. Hierdoor dreigt het Italiaanse vluchtelingenprobleem zich uit te breiden, voornamelijk naar Frankrijk.

"Parijs heeft zich tot nu toe vijandig en weinig solidair opgesteld", zei Maroni, hoewel hij wel hoopte op een akkoord. Vrijdag verwacht Maroni zijn Franse collega Claude Guéant in Rome om een Europees interventieplan te bespreken. "Schengen moet immers gerespecteerd worden", besloot Maroni.

Tegelijk zal Italië alle Tunesische vluchtelingen die nu nog de Middellandse Zee oversteken, onmiddellijk weer het land uitwijzen. Italië en Tunesië zijn dinsdag tot een akkoord gekomen om de grenscontrole te verscherpen en vluchtelingen onmiddellijk te repatriëren.

Sinds het begin van de onlusten in de Arabische wereld vluchtten al 25.800 Tunesiërs en Libiërs naar Italië, volgens de minister. De massale toestroom naar het kleine eiland Lampedusa dreigde uit te draaien op een humanitaire crisis. Vorige week startte de Italiaanse overheid met het overbrengen van de vluchtelingen naar het vasteland, maar hiermee werd het probleem slechts verplaatst.