Jan Decleir neemt eredoctoraat in ontvangst

Acteur Jan Decleir heeft aan de Universiteit Antwerpen zijn eredoctoraat in ontvangst genomen. Daarmee wordt hij gelauwerd voor zijn acteerprestaties. De universiteit reikte ook eredoctoraten uit aan vijf onderzoekers.

Rector Alain Verschoren noemde Decleir bij de uitreiking "de bekendste en beste Vlaamse acteur aller tijden". De rector wees er op dat "we het niet altijd in het buitenland moeten zoeken als we hier topmensen hebben". Hij wees op de rijke carrière van Decleir, maar ook op het engagement van de acteur, zijn werk als beeldend kunstenaar en als lesgever. Decleir kreeg daarom een eredoctoraat voor algemene verdiensten.

Jan Decleir begon zijn dankwoord met te stellen dat velen net als hij wellicht hadden gedacht dat dit eredoctoraat voor hem een grap of een vergissing was. Hij bedankte ook nadrukkelijk voor de erkenning. "Of ik daar verdienste aan heb, laat ik aan anderen over", zei de acteur. "Zoiets is moeilijk te meten. Een soort wedstrijd lopen in de kunst is eigenlijk zinloos."

De Universiteit Antwerpen haalde eerder de vele nationale en internationale onderscheidingen aan die de "levende legende" al in de wacht sleepte. De films "Antonia" en "Karakter" waarin hij meespeelde, wonnen een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Zelf kreeg hij prijzen voor zijn vertolkingen in onder meer "Off screen" en "Man zkt vrouw". Decleir leidde ook jarenlang de toneelschool Studio Herman Teirlinck.

Daarnaast reikt de UA een eredoctoraat voor algemene verdiensten uit aan de Zwitserse professor Werner Oechslin, een pionier in de architectuurtheorie. De andere eredoctoraten gaan naar de geschiedkundige Dipesh Chakrabarty, de Deense dierenarts en embryologie-onderzoeker Poul Hyttel, de Nederlandse rechtenexpert Geert Corstens en economieprofessor Bina Agarwal uit India.

Meest gelezen