Japan getroffen door nieuwe aardbeving

Het noordoosten van Japan is opnieuw getroffen door een zware naschok, met een magnitude van 7,1. Er werd een tijdlang een tsunami-alarm afgekondigd waarbij gewaarschuwd werd voor golven van 1 tot 2 meter hoog, maar dat is intussen weer opgeheven.

De naschok van vandaag vond in hetzelfde gebied plaats als de aardbeving van 11 maart. Die had een magnitude van 9,0 en liet samen met de daaropvolgende tsunami een enorme ravage achter in een groot deel van de noordoostkust van Japan.

Deze schok had een magnitude van 7,1 volgens het Amerikaanse geologische centrum US Geological Survey. Eerder was er sprake van 7,4, maar dat werd later teruggebracht naar 7,1.

Het epicentrum van de naschok lag in zee, voor de kust van de prefectuur Miyagi, op zo'n 100 kilometer van Sendai en 140 kilometer van Fukushima. De haard van de beving lag op zo'n 40 kilometer onder zeeniveau.

De naschok werd ook gevoeld in de Japanse hoofdstad Tokio. Gebouwen werden er een minuut lang door elkaar geschud. Er zijn nog geen berichten over mogelijke schade of slachtoffers. Aan de kerncentrale van Fukushima zou volgens de eerste berichten geen nieuwe schade zijn ontdekt.

Het zou om de op één na zwaarste naschok gaan sinds de aardbeving van 11 maart. Op de dag van die aardbeving was er nog een naschok van 7,9.

Stikstof neutraliseert waterstof in Fukushima

In reactor 1 van die centrale wordt intussen stikstof gespoten. Dat moet nieuwe waterstofexplosies vermijden. Die ontploffingen veroorzaakten de afgelopen weken heel wat schade aan de andere reactoren.

Na de aardbeving en de tsunami van enkele weken geleden waren er al verschillende explosies door opgehoopt waterstof in 3 van de 6 reactoren. Door die explosies kwam er onder meer een verhoogde straling vrij.

De stikstof die nu in de reactor wordt gespoten, moet nieuwe explosies tegengaan. Voor de reddingswerkers is de operatie prioritair, al zou het wel nog enkele dagen kunnen duren vooraleer de werken voorbij zijn. Tepco, de uitbater van de kerncentrale van Fukushima, onderzoekt ook of er ook in de reactoren 2 en 3 stikstof nodig is.

Tepco gaat overigens ook platen in zee aanbrengen in de buurt van de beschadigde reactoren om zwaar besmet water tegen te houden. Ondertussen blijft het lozen van licht besmet water in zee doorgaan om meer plaats te maken in de centrale voor de opslag van hoog radioactief water. Gisteren werd nog een scheur gedicht in reactor 2. Langs die scheur stroomde zwaar vervuild water in zee.