Luchtaanval Belgische F-16's afgebroken

De Belgische F-16's hebben een luchtaanval in Libië moeten stopzetten uit vrees voor "collaterale schade." Dat heeft minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) gezegd in de Kamer. Premier Yves Leterme (CD&V) heeft dan weer een telefoontje gekregen van de Britse premier David Cameron voor meer F-16's.

Het incident gebeurde eergisteren. Het is niet bekend wat het doelwit precies was en waar het gelegen was, maar het risico op collaterale schade rond het doelwit was te groot.

Omdat de Libische leider Moe'ammar Khadaffi een menselijk schild durft gebruiken als verdedigingstactiek, nemen de F-16's (archieffoto) een meer afwachtende houding aan. Het risico op onschuldige slachtoffers is dan immers te groot.

Overigens heeft premier Yves Leterme (CD&V) gisteren een telefoontje gekregen van zijn Britse ambtsgenoot David Cameron met de vraag of ons land de terugtrekking van de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen kan helpen opvangen. Leterme heeft dat bekendgemaakt in de Kamer, maar voegde er meteen aan toe dat het niet om een concrete vraag om extra troepen of F-16's gaat.

Het zou bijvoorbeeld wel kunnen gaan om extra vluchten van de Belgische vliegtuigen die nu al ter plaatse zijn. "We blijven strikt binnen het mandaat waartoe u heeft beslist", zei Leterme aan de parlementsleden. Een mogelijke herbewapening van de Libische rebellen "valt buiten dat mandaat", verduidelijkte de premier nog.

De Verenigde Staten stonden in voor ruim de helft van de uitgevoerde vluchten boven Libië, voor ze zich terugtrokken. De NAVO stuurde geen algemene vraag om extra straaljagers, maar de Britten besloten op eigen houtje om meer vliegtuigen te sturen.