Moureaux: "Franstaligen in de loopgraven"

PS-kopstuk Philippe Moureaux vindt dat de Franstaligen beter geen initiatieven meer nemen in verband met de staatshervorming en zich beter terugtrekken in hun loopgraven. Dat zei hij op de RTBF-radio. Volgens voormalig koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte is dat geen goed teken.

De vicevoorzitter van de PS, senator en burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek Moureaux zei vanmorgen dat de Franstaligen "de loopgraven moeten graven. We moeten geduldig zijn, weerstand bieden en we zullen ze verlaten wanneer we (bij de Vlamingen) een wil tot compromis zien, en geen onderwerping van de Franstaligen". Moureaux zei dat op de Franstalige zender La Première.

Volgens Moureaux hebben de Franstaligen de afgelopen maanden "zeer belangrijke toegevingen" gedaan, terwijl de Vlamingen niets hebben toegegeven en hij spreekt van een toenemende radicalisering van N-VA en CD&V.

"Zeer slecht nieuws"

"De uitspraken van Philippe Moureaux zijn zeer slecht nieuws", zegt gewezen koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) in Villa Politica. Moureaux is immers niet de eerste de beste, zegt Vande Lanotte. "Hij behoort tot de "willing", hij kan compromissen maken. Deze uitspraken zijn niet zomaar een fait divers. We moeten ons daarover beraden."