Patstelling houdt aan in Abidjan

In de Ivoriaanse stad Abidjan wordt er opnieuw gevochten tussen aanhangers van Laurent Gbagbo en Alassane Ouattara. De situatie lijkt almaar dramatischer te worden, maar een nieuwe aanval op de residentie van Gbagbo blijft voorlopig uit.

De zittende president Laurent Gbagbo zit nog steeds verscholen in een bunker in zijn residentie in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust. Gisteren zijn de aanhangers van Ouattara met een aanval op de residentie gestart, maar ze zagen zich uiteindelijk verplicht om zich terug te trekken.

Volgens de Franse minister van Defensie Gerard Longuet beschikt Gbagbo nog over zo'n 200 soldaten in zijn residentie. De troepen van Ouattara blijven de residentie wel omsingelen. Elders in de stad Abidjan zou Gbagbo nog op zo'n 1.000 soldaten kunnen rekenen, aldus Longuet.

Ouattara's troepen zouden tot nog toe geen nieuwe aanval op de residentie van Gbagbo meer hebben uitgevoerd, maar rond de residentie zou wel weer gevochten zijn. Vanmorgen waren er geregeld schoten van kleine en zware wapens te horen in de buurt van de residentie. Gisteravond werd de residentie ook onder vuur genomen door Franse soldaten. Ook elders in de stad, zoals in de noordelijke wijk Cocody, waren er enkele zware ontploffingen te horen, na een relatief rustige nacht.

Intussen wordt ook de humanitaire situatie in de stad steeds erger. De economische hoofdstad van het land begint meer en meer het toneel te worden van plunderingen. Lijken van slachtoffers blijven ook op straat liggen. Het gezondheidssysteem is ingestort, water en elektriciteit worden vaak afgesloten, en eten en drinken worden schaarser.

Japanse ambassadeur ontzet uit residentie Ivoorkust

De noodsituatie in Abidjan leidde er ook toe dat Franse soldaten de Japanse ambassadeur en zijn medewerkers moesten ontzetten uit zijn residentie. Het gebouw ligt te dicht bij de residentie van Gbagbo, en de ambassadeur en zijn medewerkers werden bedreigd door troepen die trouw zijn aan Gbagbo.

Volgens Japanse media hadden ambassadeur Yoshifumi Okamura en zeven medewerkers zich verscholen in een "veilige kamer" (kleine foto). De Fransen gebruikten helikopters om hen in veiligheid te brengen. Ze zouden daarbij ook hebben geschoten op militaire voertuigen van Gbagbo's soldaten.

Ook Israël heeft Frankrijk nu gevraagd om Israëlische diplomaten in Ivoorkust te evacueren.