Portugal verblijdt de beurzen, Japan niet

De beurs van Lissabon is vandaag opgefleurd na de Portugese vraag om noodhulp bij de Europese Commissie. Vooral de bankaandelen gaan sterk vooruit.

De financiële crisis heeft de Portugese banken zwaar getroffen. De Portugese vraag om Europese noodhulp deed de Portugese financiële aandelen dan ook opleven. 

Ook andere Europese beurzen reageerden licht positief en zelfs  de verwachte renteverhoging door de Europese Centrale Bank kon de pret niet drukken.

Een nieuwe zware aardbeving in het noordoosten van Japan kon dat vanavond wel. Meteen doken de meeste beurzen opnieuw in het rood omdat de economische gevolgen van de ramp in Japan nu mogelijk nog erger worden.

Lissabon sloot nog met een winst van 1,18% en in Brussel ging de Bel-20 vrijwel slapen waar hij begonnen was. Parijs en Frankfurt sloten 0,5% lager, de FTSE in Londen zelfs 0,6% lager.

Opluchting na Portugese noodkreet

Nadat Portugal om noodhulp had verzocht, kwam er eindelijk een einde aan de onzekerheid rond de financiële situatie in dat land. De beleggers gingen er de voorbije maanden hoe dan ook al vanuit dat Lissabon vroeg of laat het verzet tegen die hulp zou moeten laten vallen, zeker nadat de regering ten val was gekomen.

Portugal is na Griekenland en Ierland het derde land uit de eurozone dat moet aankloppen bij het Europees noodfonds (EFSF) en het Internationaal Muntfonds.

Sommigen vrezen nu dat Spanje de volgende in de rij is. Toch staat de veel grotere Spaanse economie er beter voor en zou er van een domino-effect geen sprake zijn. Een mogelijke val van Spanje zou overigens een veel groter effect hebben op de eurozone dan dat van de kleinere landen.

lees ook