STAN en vrienden halen "Oogst" binnen

In de Kaaitheaterstudio's in Brussel is gisteren "Oogst", de nieuwe voorstelling van het toneelspelers-gezelschap STAN, in première gegaan. Het is een vervolg op "Toestand" (2009), de marathonvoorstelling naar aanleiding van de 20e verjaardag van het gezelschap.
vlnr: Sara De Roo, Damiaan De Schrijver en Jolente De Keersmaeker.

In 2009 nodigden Damiaan De Schrijver, Frank Vercruyssen, Sara De Roo en Jolente De Keersmaeker bevriende spelers, dansers en muzikanten uit om 2 keer (in Brussel en in Antwerpen) 24 uur de scène te delen.

"Daar zijn toen bijzondere dingen gebeurd vonden wij zelf", vertelt Sara De Roo aan CobraTV. "En we vonden het te jammer om dat maar 1 of 2 keer gespeeld te hebben, dus zo is het idee voor "Oogst" ontstaan." Voor "Oogst" stelt STAN elke avond een lichtjes ander programma samen met stukken theater, dans en muziek. Elke avond worden er ook andere gasten uitgenodigd.

Tijdens de première stond er onder meer werk van Harold Pinter, William Shakespeare en Anton Tsjechov op het menu. "Wij staan nogal bekend voor de klassiekers", legt Damiaan De Schrijver uit. "Strindberg, Ibsen, Molière, Oscar Wilde,.. Meestal zijn het zelfs burgerlijke fin de siècle-drama's. Wij ontsnappen daar niet aan, dat komt naar ons en wij gaan naar die stukken, waarschijnlijk omdat we burgertjes zijn."

Jolente De Keersmaeker, de zus van choreografe Anne Teresa, danst in "Oogst" met Koen Augustijnen van Les Ballets C de la B (foto in tekst). "De basis is een duet van Koen uit een andere voorstelling ("Bâche" uit 2004), ook tijdens "Toestand" hebben we dit al gedaan", aldus De Keersmaeker. "Dat was zo goed meegevallen dat Jolente daarna gevraagd heeft of we het niet verder konden uitwerken", zegt Augustijnen.

"Dat is ook het ding van "Oogst": met mensen samenwerken met wie je nog nooit hebt samengewerkt of iets verder uitwerken of nieuwe dingen doen, het is een combinatie, het is een ideale gelegenheid om elkaar tegen te komen", zegt De Keersmaeker. "Zonder die ontmoetingen zouden wij niet meer bestaan", meent De Roo. "Alleen met 4 toneel maken, dat hadden wij geen 5 jaar uitgehouden. Daar ben ik van overtuigd en we denken er allemaal zo over."

"Oogst" is nog tot en met 24 mei te zien in Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven en Amsterdam.

Programma van de première

- "One for the road" van Harold Pinter door Frank Vercruyssen, Kuno Bakker en Wine Dierickx

- "A woman of no importance" van Oscar Wilde (eerste scène van het tweede bedrijf), door Jolente De Keersmaeker, Maartje Remmers, Wine Dierickx en Sara De Roo

- "Libisch lamento in twaalf strofen", van en door Jef Lambrecht

- "Twelfth night" van William Shakespeare (3 scènes) door Sara De Roo en Sara De Bosschere

- "Het huwelijksaanzoek" van Anton Tsjechov, door Damiaan De Schrijver, Dirk Van Dijck en Jolente De Keersmaeker

- Paul De Clerck op altviool