Vier Palestijnen gedood bij bombardementen

Israëlische tanks en vliegtuigen hebben doelen in de Gazastrook bestookt nadat Palestijnen vanuit Gaza een Israëlische schoolbus beschoten hadden met een antitankraket. Daarbij vielen twee gewonden, bij de Israëlische aanvallen werden vier Palestijnen gedood en raakten er 34 gewond.

De schoolbus was, op de chauffeur en een eenzame passagier na, volledig leeg toen de raket insloeg. De passagier, een 16-jarige tiener, raakte ernstig gewond aan zijn hoofd. De chauffeur raakte lichtgewond.

Ehud Barak, de Israëlische minister van Defensie, beval het leger om snel te reageren op de aanval. Bij de tegenaanvallen werd een 50-jarige man gedood, twee twintigers en een politieagent. Daarnaast vielen er ook 34 gewonden van wie er vier in kritieke toestand zouden zijn. Barak houdt Hamas verantwoordelijk voor de aanval. De raketaanval is opgeëist door de gewapende vleugel van Hamas.

De aanval kwam slechts enkele uren na een Israëlisch luchtbombardement op de tunnels, die volgens Israël gebruikt worden om wapens vanuit Egypte de Gazastrook binnen te smokkelen. Na twee relatief rustige jaren, is de regio sinds enkele weken opnieuw in de greep van het geweld.

Tientallen vrouwen opgepakt

Op de Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische soldaten vannacht tientallen Palestijnse vrouwen uit hun bed gelicht. De controle past in een massaal onderzoek naar de moord op een Israëlisch koppel en hun drie kinderen vorige maand. Zo’n 100 à 200 vrouwen werden opgepakt. Vanmiddag zijn de meeste, na een DNA-onderzoek, vrijgelaten. Naar verluidt zijn sinds de moord ook al zo’n 500 mannen gearresteerd. Er is geen zekerheid of er verdachten aangehouden blijven.