"22 doden bij protest in Syrië"

In de Zuid-Syrische stad Deraa zijn volgens getuigen 17 betogers doodgeschoten door de veiligheidsdiensten. De stad, zo'n 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Damascus, is zowat het centrum van de protestbeweging voor democratische hervormingen in Syrië.

Na het vrijdaggebed zijn er opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan. De veiligheidsdiensten gebruikten traangas en geweervuur om hen uiteen te drijven.

Over het aantal slachtoffers is nog geen duidelijkheid. Aanvankelijk werd gesproken over twee doden, maar een getuige meldt dat er ten minste 17 dodelijke slachtoffers zijn.  Volgens de Syrische staatstelevisie zouden er echter 19 politiemannen gedood zijn door gewapende betogers.

In Harasta, vlakbij de hoofdstad Damascus, werden drie mensen doodgeschoten door de politie. In Homs, ten noorden van Damascus, vielen er twee doden. Daar zouden politiemannen in burger op de betogers geschoten hebben.

President Bashar al-Assad probeert de Syriërs te sussen door zijn regering en twee gouverneurs te ontslaan, maar zelf denkt hij niet aan opstappen. De toespraak die de president vorige week hield in het parlement bleek voor veel waarnemers een afknapper: tegen de verwachtingen in kondigde Assad toen niet aan dat de noodtoestand zou worden opgeheven die al sinds 1963 van kracht is.