"Egyptische revolutie gaat nog steeds voort"

Op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn tienduizenden mensen samengekomen voor wat ze "de vrijdag van rechtvaardigheid en zuivering" noemen. De manifestanten eisen dat ex-president Hosni Moebarak en andere toplui van het regime voor de rechter gebracht worden.

Het Tahrirplein was het centrum van de Egyptische revolutie begin dit jaar. Na het vertrek van president Moebarak kwam er -in afwachting van de verkiezingen in september- een voorlopig militair bewind aan het roer. De betogers vinden echter dat de militaire machthebbers niet snel genoeg werk maken van de beloofde hervormingen.

Vorige week vrijdag was er al een gelijkaardige manifestatie, maar vandaag waren er beduidend meer mensen op het plein. Dat komt voor een deel omdat de Moslimbroederschap, de grootste oppositiegroep in Egypte, zich heeft aangesloten bij het protest.

"Dit is een sterk signaal dat de revolutie niet voorbij is, maar nog steeds volop voortgaat. We zullen niet stoppen voor onze doelstellingen verwezenlijkt zijn", aldus Hassan Nafaa, een prominente figuur in de hervormingsbeweging.

"Als Moebarak niet vervolgd wordt, trekken we naar Sharm el Sheikh (waar de oud-president zich momenteel zou bevinden, red.)", stond onder meer te lezen op de spandoeken van de betogers, die vaak ook Egyptische vlaggen meegebracht hadden.

De demonstranten willen dat Moebarak en enkele voormalige kopstukken van het regime voor de rechter gebracht worden wegens machtsmisbruik. Voorts klagen ze ook aan dat er nog steeds te weinig gedaan wordt tegen de corruptie en eisen ze dat de NPD-partij van Moebarak opgedoekt wordt.