"Excuses paus Benedictus XVI zijn nodig"

Jürgen Mettepenningen, theoloog en oud-woordvoerder van aartsbisschop Léonard, roept de paus op zijn verantwoordelijkheid te nemen en een nieuw Vaticaans concilie te organiseren. “Als de crisis van nu geen reden is, wat is het dan wel?”

Mettepenningen herhaalt hiermee zijn oproep van afgelopen week in “Reyers laat” in een opiniestuk op deredactie.be. Volgens de theoloog vraagt de crisis, zoals de katholieke kerk die nu doormaakt, om bezinning: “Daarom pleit ik voor een nieuw concilie.” De uitdagingen zijn volgens hem zo groot en structureel, dat een “wereldwijde reflectie op het hoogste niveau van het instituut zich opdringt.” Een concilie zou een belangrijk signaal geven aan de slachtoffers van seksueel misbruik: “Op die manier geeft de kerk aan dat ze dit probleem zeer ernstig neemt”, aldus Mettepenningen.

Hij vindt het ook vreemd dat de paus tijd nog steeds niet gecommuniceerd heeft over de lotsbepaling van Roger Vangheluwe. De Brugse bisschop diende bijna een jaar geleden zijn ontslag in. Toen lekte uit dat hij jarenlang zijn neef misbruikt heeft. De feiten die Vangheluwe gepleegd heeft, zijn zowel burgerlijk als kerkelijk verjaard. “Alleen kan in het kerkelijk recht de paus daar iets aan doen”, aldus Mettepenningen. “De paus is snel opgetreden door zijn ontslag te aanvaarden, maar we zijn bijna een jaar verder en Rome heeft nog altijd geen strafmaat bepaald. Waarom duurt dat zo lang?”

De theoloog denkt dat er veel nodig is om het vertrouwen in de kerk te herwinnen. Een concilie kan een oplossing zijn, maar er zijn volgens hem minstens duidelijk uitgesproken excuses van de paus nodig: “Niet zomaar een veroordeling van pedofilie, maar duidelijke excuses aan al degenen die door geestelijken misbruikt zijn, in welke zin ook. Paus Benedictus XVI (foto links) moet zijn verantwoordelijkheid nemen.” Toch gebeurt er volgens Mettepenningen ook veel goeds in de kerk: “Alleen doet het velen pijn om te zien hoe talmend Rome is om daadkrachtig op te treden.”

Concilie?

Een concilie is een bijzondere vergadering van de rooms-katholieke bisschoppen onder de leiding van de paus van Rome. Mocht Benedictus XVI effectief een concilie organiseren, dan wordt dat pas het derde Vaticaans concilie dat ooit georganiseerd wordt. Het tweede Vaticaans concilie dateert van in de jaren 60. Toen werd de kerk drastisch gemoderniseerd. Zo werd onder meer beslist dat eucharistievieringen in de volkstaal mochten worden gebracht, en niet meer in het Latijn zoals daarvoor de gewoonte was.