"Niet goed voor geloofwaardigheid van overkant"

De hoge bonussen voor topmanagers in Belgische bedrijven zullen de loononderhandelingen in de privésector bemoeilijken. Dat zegt Rudy De Leeuw (ABVV). "De winsten en de welvaart moeten eerlijker worden verdeeld", zegt Rudy De Leeuw. Ook de christelijke bediendevakbond LBC reageert boos over de bonussen.

De afgelopen dagen laait de discussie over de bonussen voor managers weer hoog op. Zo kwam aan het licht dat Dexiabaas Pierre Mariani een bonus van 800.000 euro opstrijkt. KBC geeft CEO Jan Vanhevel een bonus van 480.000 euro, maar die wordt pas vanaf volgend jaar betaald. Vakbonden reageren boos.

"Het is niet geloofwaardig om de mensen te zeggen dat ze het met minder moeten doen", zegt Rudy De Leeuw (foto) van de socialistische vakbond ABVV. "Je kan hen niet vertellen dat ze moeten matigen, dat er geen loonsopslag komt in 2011 en dat er een beperking is van 0,3 procent voor de komende twee jaar, terwijl er dan zulke bonussen worden uitgekeerd."

"De winst en de welvaart moeten eerlijk worden verdeeld", zegt De Leeuw. "Dit draagt niet bij tot de geloofwaardigheid en de sereniteit van degenen die aan de overkant van de tafel zitten."

Gisteren werd in het parlement het bemiddelingsvoorstel voor het Interprofessioneel Akkoord (IPA) goedgekeurd. Maar dat voorstel is eerder al door de vakbonden verworpen. In deze periode worden in verschillende sectoren in de privésector onderhandelingen opgestart over nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden voor volgend jaar. Door het debat over de bonussen dreigen die onderhandelingen nog stroever te gaan verlopen.

ACW zelf wil niet reageren, maar in een mededeling zegt de christelijke arbeidersbeweging wel dat de overheid een duidelijk wettelijk kader voor de bonussen moet uittekenen.

De christelijke bediendevakbond vindt dat de hoge bonussen voor topmannen van KBC en Dexia niet kunnen. LBC is ook boos op Acrofin, de groep van de christelijke arbeidersbeweging die mee in de raad van bestuur bij Dexia zit. LBC-topman Ferre Wyckmans vindt dat Arcofin zich te weinig heeft verzet tegen de hoge bonus van Dexiabaas Mariani. "Nochtans heeft niemand ons daar een vraag over gesteld. Ik voel me gepakt", zegt hij.