"Nog eens over schreef gaan, kan niet meer"

Prins Laurent wordt vanmiddag gemuilkorfd door de regering. Voor het kernkabinet hebben alle ministers nog eens de ontmoeting met enkele Libische diplomaten veroordeeld.

De Vlamingen en Walen in de Wetstraat mogen het de laatste tijd dan misschien niet altijd eens zijn, voor het kernkabinet van vanochtend spraken ze wel met één stem over de zaak-Laurent. Later vandaag heeft ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) een gesprek met de prins, en wat daar verteld zal worden laat weinig aan de verbeelding over.

"Als hij een voorbeeld zou nemen aan zijn broer en zus denk ik dat hij inspirerende voorbeelden heeft", zegt minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "Als hij nog een keer over de schreef gaat, dan wordt zijn dotatie ingetrokken."

Ook vicepremier Laurette Onkelinx (PS) is duidelijk. "Hij krijgt de keuze. Als hij zijn dotatie wil behouden dan mag dit niet meer gebeuren. Dan kan hij geen buitenlandse contacten meer hebben zonder toestemming van Buitenlandse Zaken."

Vooral de Belgische diplomatie voelde zich gepasseerd door de demarche van de prins en dat mag niet meer gebeuren. "De premier zal de prins nog enkele dingen in herinnering brengen en duidelijke afspraken maken", zegt minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V). "Het kan niet dat we de indruk geven dat de Belgische diplomatie die ontmoeting gearrangeerd heeft."