Banken medeplichtig aan fraude van Madoff?

In een interview met The Financial Times is de wegens fraude veroordeelde Amerikaanse financier Bernard Madoff uitgevallen naar de banken die hij beschuldigt van medeplichtigheid.

Madoff heeft in de gevangenis een interview gegeven aan The Financial Times. In dat interview rekent hij af met de banken, met de controlemechanismen op Wall Street en met vier voormalige medewerkers.

Madoff had eerder toegegeven dat hij 16 jaar lang gelogen had tegen investeerders en in die periode een financiële put van 65 miljard dollar had opgebouwd.

Volgens hem was de Amerikaanse grootbank JP Morgan Chase, zijn huisbankier, evenwel op de hoogte van de fraude. Hij geeft niet echt bewijzen, maar de bank was nooit wantrouwig geworden, ook al ging er op korte termijn veel geld om in zijn makelaarsfirma. Het kan niet anders dan dat werknemers van JP Morgan Chase dat moeten hebben gemerkt, aldus Madoff, maar die hebben niets ondernomen.

Ook de Brits-Hongkongse bank HSBC en de Zwitserse tegenhanger UBS wijst hij met de vinger. Alle drie de banken ontkennen evenwel dat ze op de hoogte waren. Toch wil de curator van de firma van Madoff via de rechtbank een schadevergoeding afdwingen van die drie banken.

Madoff valt ook uit naar vier medewerkers, die voor miljoenen dollar schadevergoedingen betaald hebben. Twee van die mensen zijn intussen overleden. Ook zij waren lange tijd op de hoogte van het reilen en zeilen in het bedrijf, zegt Madoff.

De financier zegt dat hij heel erg dom is geweest en dat hij de volle verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden. Hij werd wel erg emotioneel toen zijn vrouw en de zelfdoding van zijn zoon ter sprake kwamen, aldus de krant.