Britse acteurs protesteren tegen besparingsronde

Britse acteurs hebben in Londen geprotesteerd tegen de bezuinigingen in de cultuursector. Patrick Stewart, Penelope Wilton en Samuel West gaven een petitie af in Downing Street met de vraag voor een "coherent" beleid.

Vorige week verloren zo'n 150 cultuurorganisaties hun subsidie. Stewart (foto), bekend van "Star trek" en "X-men", noemde de bezuinigingen onnodig. "We weten niet welk beleid er is. We weten enkel dat we een deel van de Britse cultuur vertegenwoordigen, en die cultuur is een succes", verduidelijkt  Stewart.

Van 2012 tot 2015 zullen 695 -komende van 849- cultuurorganisaties steun krijgen. De Arts Council England, de organisatie die financiële steun aan culturele instellingen van de Britse regering begeleidt, stelt dat ze "het moedige pad bewandelt van de strategische keuzes" en geeft toe dat er "pijnlijke beslissingen" zijn genomen.

Acteur West ("Howards end", Rupert's land") begrijpt de besparingsronde niet. "We zijn de tweede winstgevende sector van het land. De subsidies zijn belangrijk om de sector gaande te gaan", zegt hij.

Eerder werd al een petitie in de krant The Observer gepubliceerd. Die werd ondertekend door tal van artiesten, onder anderen Julie Walters, Miranda Hart en Mike Leigh.