Brusselse ambtenaren betogen

Een kleine 2.000 Brusselse ambtenaren hebben vanmorgen betoogd. Het ging om gemeenteambtenaren en personeel van het OCMW, de ziekenhuizen en de gewestelijke reinigingsdienst Net Brussel. De actie draaide rond verschillende sociale kwesties.

Voor de gemeenteambtenaren en het personeel van de OCMW’s is de aanklacht vooral dat er teveel verschil is tussen de 19 Brusselse gemeenten wat bijvoorbeeld verloning betreft. Net Brussel betoogt dan weer tegen de te hoge werkdruk en het feit dat bevoegd staatssecretaris Emir Kir (PS) te laat een nieuw aanwervingsexamen uitgeschreven heeft. Bij de ziekenhuizen is het vooral het loonsverschil met hun Waalse en Vlaamse collega’s dat steekt.

Opvallend is dat voor alle ambtenaren van het Brussels Gewest gisteren wel een regeling is getroffen. Het sectorakkoord bevat ook een levensduurtepremie, maar die is enkel van toepassing voor ambtenaren die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen. Net om dit laatste heeft de Christelijke vakbond ACV als enige het sectorakkoord niet goedgekeurd.

De betoging eindigde rond 11 uur deze morgen aan het Brussels Parlement.