De Aguirre juryvoorzitster van Gouden Boekenuil

Op 5 mei 2012 wordt er opnieuw een Gouden Uil uitgereikt. De prestigieuze boekenprijs heeft wel een nieuwe naam gekregen: de Gouden Boekenuil. VRT-journaliste Phara de Aguirre is juryvoorzitster.

In 2010 werd de Gouden Uil, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen, voor de laatste keer uitgereikt. Cees Nooteboom won toen de prijs ter waarde van 25.000 euro met de verhalenbundel " 's Nachts komen de vossen".

"De prijs kost veel geld om te organiseren", aldus Geert Joris (foto in tekst) in "Joos" op Radio 1. "We hadden een goede partner nodig en die hebben we in Fintro gevonden. We krijgen wel niet het volledige bedrag van de sponsor. Er moet dus een kleine bijdrage betaald worden voor boeken die worden ingezonden. Uitgevers mogen wel zoveel boeken inzenden als ze willen."

Volgend jaar beslist De Aguirre samen met 4 literaire recensenten uit Vlaanderen en Nederland en een academicus wie de Gouden Boekenuil wint.

"Mijn eerste reactie was: Waw, wat een eer", vertelde De Aguirre aan Ruth Joos, die zelf ook juryvoorzitster geweest is. "Mijn tweede reactie was: Help, wat een corvee. Maar het eergevoel heeft de bovenhand gehaald. Lezen is als eten en drinken voor mij. Ik doe het elke dag." De Aguirre noemt veel mogen lezen "het gedroomde argument om me de volgende maanden op godvergeten plekken terug te trekken met een voorraad nieuwe boeken en op gezette tijden mijn indrukken te toetsen aan die van de 5 vakmensen in de jury". De Aguirre heeft geen stemrecht, maar hoeft daardoor ook niet meer alles zelf te lezen. Vorig jaar was Guy Mortier juryvoorzitter.

De Gouden Boekenuil is een initiatief van Boek.be en komt tot stand met de steun van de Fintro (bank en verzekeringen). De mediapartners zijn Humo, Canvas, Radio 1, Cobra.be en De Standaard.

Boekenleeuw- en pauw vervangen Jeugdliteratuurprijs

In overleg met de boekensector heeft Boek.be beslist om de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs niet langer uit te reiken.

Boek.be wil de Boekenleeuw en de Boekenpauw - de prijzen voor de beste auteur en de beste illustrator van kinder- en jeugdboeken- opwaarderen omdat ze naast oorspronkelijk Nederlandstalig werk ook vertaald werk bekronen.