Fransen en Gbagbo raken opnieuw slaags

In Abidjan in Ivoorkust is het opnieuw tot een treffen gekomen tussen de troepen van machthebber Laurent Gbagbo en Franse militairen. In het westen van het land zouden er etnische moordpartijen geweest zijn met minstens 100 doden.

De chaos in Abidjan wordt met de dag groter. Vandaag hebben Franse troepen de Indiase ambassadrice uit haar residentie moeten redden, nadat die door gewapende bendes bestormd werd.

Vanavond laat zou de residentie van de Franse ambassadeur in Abidjan dan weer bestookt zijn met mortieren en raketten. De Fransen geven de schuld aan milities van de huidige machthebber Laurent Gbagbo, maar die ontkennen dat.

Hoe dan ook hebben Franse helikopters vrijwel meteen na de aanval de omgeving van de bunker waar Gbagbo zich verschanst, gebombardeerd. Gbagbo heeft zich met zijn laatste eenheden teruggetrokken in dat complex, maar is er omsingeld door VN-militairen en troepen van zijn rivaal, de verkozen president Alassane Ouattara.

Moordpartijen in het westen

In het dorp Guiglo zijn 60 lichamen aangetroffen, in Duékoué 15 en in Bloloquin 40. Sommigen waren duidelijk levend verbrand, anderen waren levend in waterputten gegooid. "Alle incidenten zijn blijkbaar etnisch gemotiveerd", zegt VN-woordvoerder Rupert Colville.

Vorige week waren er ook al berichten van massamoorden in de buurt van Duékoué. Over de daders bestaat nog geen duidelijkheid, maar mogelijk is er gemoord door beide strijdende partijen. Zo zijn er berichten dat zowel het leger van Gbagbo als de Republikeinse Strijdkrachten van Ouattara in het westen de hulp van allerlei milities hebben ingeroepen.

Volgens de VN is het niet gemakkelijk om erachter te komen wie verantwoordelijk is voor de moorden. "Het is geen eenvoudige toestand van A tegenover B", zegt woordvoerder Colville. Het confict in Ivoorkust gaat niet alleen tussen Gbagbo en Ouattara, maar er spelen ook andere factoren mee: etnische, lokale, economische en religieuze kwesties.

EU heft sancties tegen Ivoorkust op

Alassane Ouattara, de internationaal erkende president van Ivoorkust, heeft de EU gevraagd om de sancties tegen het land op te heffen.

Outtara zei in een televisieboodschap dat hij maatregelen neemt om de noodlijdende economie weer op gang te krijgen. "Ik heb de Europese Unie gevraagd om de sancties tegen de havens van Abidjan, San Pedro en enkele openbare instanties op te heffen", luidde het. Hij zei dat de centrale bank zijn kantoren weer zou openen en dat het leger de bevoorrading van voedsel en medische voorzieningen zal beveiligen.

Vanavond is de Europese Unie ingegaan op het verzoek van Ouattara. De sancties tegen de gebieden die door hem worden gecontroleerd, zijn dus van de baan.