Fundels maken de overstap naar mobiele media

Fundels of interactieve prentenboeken die men al een jaar kan uitlenen in 75 Vlaamse bibliotheken, maken de overstap van pc naar mobiele media, zoals de iPad en iPhone. Binnen de mobiele applicatie kan men de Fundels kopen, maar ook ontlenen als lid van een openbare bibliotheek.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) noemt Vlaanderen koploper in het uitlenen van digitale content via bibliotheken. "Het innovatieve van de nieuwe applicatie, waarbij bibliotheken en uitgevers samen naar de consument stappen, vormt een eerste stap voor de ontwikkeling van de rol van de bibliotheken met betrekking tot e-boeken", aldus Schauvliege bij de voorstelling.

Volgens de minister bestaat er nergens ter wereld een vergelijkbaar uitleenmodel. Het concept van Fundels zal in Nederland en Denemarken geïmplementeerd worden. Er lopen ook nog onderhandelingen met andere landen.

Sinds vorig jaar zijn 30 boeken van zowat alle Vlaamse kinderboekenuitgevers voor de pc uitleenbaar in 75 bibliotheken. Ondertussen hebben meer dan 1.000 unieke gebruikers ruim 3.600 boeken gedownload. Dit jaar komen daar nog eens 30 titels bij.