Herman Van Rompuy peter van Beaufort 04

Beaufort 04 ontvangt volgend jaar allemaal Europese kunstenaars. Dat is bekendgemaakt tijdens de voorstelling van de driejaarlijkse kunsthappening. Beaufort 04 vindt volgend jaar plaats van 31 maart tot 30 september. In elke kustgemeente komt er een kunstwerk buiten, en kunstevenement binnen. Welke kunstenaar wat gaat maken, is nog niet bekend.

Beaufort 04 ontvangt 30 kunstenaars uit 27 landen van de Europese Unie. Het logo van deze editie is dan ook de weerkundige kaart van Europa (foto).

Door de keuze van louter Europese kunstenaars kan de organisatie de kosten drukken. "Maar dat is niet de hoofdreden", zegt gedeputeerde Gunter Pertry (SP.A). "We willen aantonen dat we in Europa voldoende potentieel hebben voor deze tentoonstelling. De Europese eenmaking kan daarenboven een basis zijn voor de invulling." Europees president Herman Van Rompuy heeft het peterschap van de volgende editie aanvaard.

Pertry hoopt dat de tien kustgemeenten opnieuw zullen participeren. "Knokke-Heist vraagt garanties naar de invulling. Binnenkort zitten we aan tafel. Het probleem is niet overbrugbaar. Het zou jammer zijn, mocht -zoals tijdens de eerste editie- de kust niet op één lijn zitten. Het project heeft intussen zijn meerwaarde bewezen", benadrukt Pertry. Knokke-Heist wil onder meer inspraak over de kunstwerken die worden geplaatst.

Uit de voorbije drie edities van Beaufort (foto) hebben er meer dan 20 kunstwerken een permanente verblijfplaats gekregen aan de kust.