Naschok treft andere Japanse kerncentrale

In 3 reactoren van de kerncentrale in Onagawa is na de naschok van gisteren radioactief water uit het bad voor gebruikte kernbrandstof gelekt. Dat zegt de Japanse nucleaire waakhond. De naschok kostte aan minstens 2 mensen het leven.

Zowel in de atoomfabriek van Onagawa als die van Higashidori, beide uitgebaat door Tokohu Electric Power, was er gedurende 20 tot 80 minuten geen afkoeling meer van de baden voor gebruikte brandstof. Daardoor liep de temperatuur op. In Onagawa kwam er in de gebouwen van alle drie reactoren besmet water op de grond terecht.

Als een splijtstaaf gebruikt is, wordt die met een kraan uit de reactor gehaald en in een bad getakeld om af te koelen. Buiten is het niveau aan radioactiviteit onveranderd en beneden de limieten gebleven, zegt het bedrijf. Na de verwoestende aardbeving en tsunami van 11 maart werden de operaties in Onagawa opgeschort, ook al werd de structuur van de centrale niet aangetast.

Ook een opslagplaats voor gebruikte kernbrandstof in Rokkasho kreeg door de naschok geen externe stroomvoorziening meer en diende tijdelijk op een noodgenerator te draaien, aldus de nucleaire waakhond. De naschok heeft daarentegen geen verdere schade veroorzaakt in de kerncentrale van Fukushima, zegt operator Tepco.