NAVO "betreurt" aanval op tanks rebellen

De NAVO geeft toe dat er gisteren tanks van de rebellen zijn aangevallen in het oosten van Libië. Volgens een topmilitair was het bondgenootschap niet op de hoogte van het feit dat ook de rebellen tanks gebruikten. Secretaris-generaal Ander Fogh Rasmussen "betreurt" de gebeurtenissen.

"Het is een betreurenswaardig incident", zegt NAVO-secretaris-generaal Ander Fogh Rasmussen. "Ik betreur dat er doden zijn gevallen." Eerder vandaag klonk het nog anders: "Ik verontschuldig mij niet", zei Russ Harding (foto), de vicebevelvoerder van de NAVO-operatie in Libië. Volgens Harding verandert de toestand in de buurt van de steden Brega en Ajdabiya voortdurend, met "voertuigen die oprukken en zich weer terugtrekken". 

Gisteren voerden gevechtsvliegtuigen van de NAVO een aanval uit in het gebied. Daarbij kwamen minsten vijf rebellen om en werden een aantal pantservoertuigen vernield. "Het lijkt erop dat twee aanvallen gisteren hebben geleid tot doden aan rebellenzijde", geeft Harding toe.

Volgens de rebellen vielen er vijf doden bij de aanval, maar de Britse omroep BBC heeft het over dertien dode rebellen en baseert zich op informatie van lokale dokters. De rebellen zijn in elk geval erg boos en vroegen gisteren al uitleg van de NAVO.

Intussen blijven de troepen van de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi actief op het terrein. Daarbij nemen ze de stad Misurata onder vuur vanuit de oostelijke buitenwijken, maar ze zouden op hevig verzet van de rebellen stuiten.

EU wil noodhulp naar Misurata sturen

De Europese Unie is bereid om konvooien met humanitaire hulp naar de belegerde rebellenenclave Misurata, ten oosten van de Libische hoofdstad Tripoli, te sturen. Desnoods wil de EU militaire middelen inzetten om die hulp toe te laten.

Volgens EU-topdiplomate Catherine Ashton is de situatie van de burgers in Misurata dramatisch. De 300.000 inwoners hebben bijna geen voedsel, water of medicijnen meer en er is ook geen stroom in de stad.

Ashton heeft die plannen uiteengezet in een brief aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.