News of the World geeft hackschandaal toe

Het Britse roddelblad News of the World heeft toegegeven dat het de telefoons van prominente Britten (politici, royals, sport- en filmvedetten) heeft afgeluisterd. De afgelopen zes jaar zwelden de geruchten over dergelijke praktijken aan, maar het blad legde de verantwoordelijkheid bij de journalisten die op "eigen houtje handelden".

News of the World zou een schikking willen treffen met acht mensen. Naast oprechte excuses zou het blad de slachtoffers een vergoeding willen betalen. Actrice Sienna Miller en politica Tessa Jowell zouden tot de slachtoffers behoren.

Volgens kenners zouden de schadevergoedingen wel eens tot in de miljoenen kunnen oplopen. Ook wordt gedacht dat de privacy van méér dan acht bekenden werd geschonden.

Het schandaal kwam in 2005 al aan het licht. In 2007 werden een verslaggever en een privédetective veroordeeld tot een celstraf nadat ze hadden ingebroken in de voicemails van prins William en Harry om zo verhalen over het koninklijk huis te kunnen brengen. Toenmalig hoofdredacteur Andy Coulson ontkende de beschuldigingen, maar nam wel ontslag. Na veel kritiek uit politieke hoek heropende de Britse politie in januari het onderzoek naar de schandaalzaak.