Nobelprijswinnaar geëerd tijdens Maeterlinckjaar

Dit jaar en volgend jaar wordt er in Gent een Maeterlinckjaar georganiseerd. De 100e verjaardag van de Nobelprijs Literatuur voor de Belg (1911) en het feit dat hij 150 jaar geleden geboren werd (1862), worden in 2011 en 2012 in Gent met allerlei activiteiten herdacht.

 "Hoewel hij in het Frans schreef, zag Maurice Maeterlinck zichzelf als een Vlaming en als een Gentenaar", zegt schepen van Cultuur Lieven Decaluwe (SP.A). "Maeterlinck krijgt bij ons nauwelijks aandacht, maar in de francofone en Angelsaksische wereld, in Rusland en in Japan is hij een gevierd grootmeester."

Maeterlinck is de enige Belg die ooit de Nobelprijs voor de Literatuur won. Hij kreeg de prijs op 9 november 1911, maar het herdenkingsjaar loopt door in 2012 omdat het op 29 augustus van volgend jaar 150 jaar geleden is dat de schrijver geboren werd.

In Gent worden er 2 tentoonstellingen georganiseerd. Eén expo is gewijd aan de artistieke relatie tussen Maeterlinck en George Minne. Die is gepland in het Museum voor Schone Kunsten (MSK). In de Kunsthal Sint-Pietersabdij zal er een expo lopen over zijn meest succesvolle theaterstuk "L'oiseau bleu".

Daarnaast zijn er ook nog verschillende concerten en theatervoorstellingen. De Vlaamse Opera componeert ook een nieuwe kameropera "L'intruse".