Onverdoofd slachten wordt verboden in Nederland

In Nederland heeft een voorstel dat onverdoofde dieren slachten verbiedt een ruime meerderheid in het parlement. Het voorstel komt van de Partij voor de Dieren. Tot nu toe kan onverdoofd slachten onder voorwaarden, bijvoorbeeld omdat het geloof dat voorschrijft.

Moslims en orthodoxe joden mogen in Nederland, net als in ons land, dieren onverdoofd slachten omdat het geloof dat voorschrijft.

De Partij voor de Dieren (PvdD), die twee zetels heeft in de Nederlandse Tweede Kamer, heeft een wetsvoorstel ingediend om te verbieden dat dieren nog zonder verdoving worden geslacht. "Vrijheid van godsdienst houdt op als er sprake is van dierenleed. Wetenschappers zijn het erover eens dat er sprake is van onaanvaardbaar dierenleed", zegt Marianne Thieme, de partijleidster van de PvdD.

"Er zijn alternatieven om de geloofsvoorschriften te omzeilen, bijvoorbeeld bedwelming. Daarom moet die uitzondering worden geschrapt", zeigt Thieme.

De christelijke partijen in Nederland, de SGP, de ChristenUnie en de regeringspartij CDA zijn tegen het voorstel. Maar de PvdD krijgt de steun van de PVV van Geert Wilders, van D66, de PvdA en van GroenLinks. Enkel de positie van VVD, de partij van premier Mark Rutte, is nog onduidelijk. Maar het voorstel vindt dus een ruime meerderheid.