Peeters neemt bonus KBC en Dexia onder de loep

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft aangekondigd dat de Vlaamse regering uitleg gaat vragen over de bonussen die KBC en Dexia geven aan topmanagers. "We gaan na of die buitensporig zijn en mogelijk nemen we verdere stappen", zegt Peeters.

De topman van KBC krijgt voor 2010 een variabele vergoeding van alles samen bijna 500.000 euro. Dat blijkt vandaag uit het jaarverslag van de bank. Hoewel de bonus aan voorwaarden is gebonden, laait de discussie over bonussen bij de banken hoog op.

Jan Vanhevel (foto), de CEO van KBC, krijgt een bonus van zo'n 480.000 euro. Dat bedrag wordt uitbetaald over een periode van vijf jaar. De bonus komt bovenop zijn vaste basisvergoeding van ruim 700.000 euro.

KBC benadrukt dat het tijdens de crisisjaren 2008 en 2009 geen bonussen heeft uitgekeerd. Ook gaat de uitbetaling van de bonus pas vanaf volgend jaar in, énkel als KBC voldoet aan de vereisten die door de Europese Unie worden opgelegd over de terugbetaling van de staatssteun. De leden van het directiecomité van KBC krijgen voor 2010 ook een variabele vergoeding bovenop hun loon.

Bij verschillende politieke partijen en bij de vakbonden roepen de bonussen vragen op. De Nationale Bank had de banken opgeroepen om geen bonussen uit te betalen zolang de staatssteun niet is terugbetaald. Het Vlaams Parlement en de Kamer hebben de regeringen opgeroepen om maatregelen te nemen zodat er geen bonussen worden uitbetaald zolang de banken de staatssteun niet hebben terugbetaald.

Woensdag maakte Dexia al bekend dat topman Pierre Mariani een bonus van 600.000 euro krijgt. Daar komt ook een "functiepremie" van zo'n 200.000 euro bij. Ook BNP Paribas Fortis betaalt bonussen uit.

Ook de Vlaamse regering gaf in volle bankencrisis staatssteun aan KBC en Dexia. Vlaams minister-president Kris Peeters zegt dat hij uitleg gaat vragen aan de banken. "Dat hebben we binnen de Vlaamse regering afgesproken", zegt hij. "We gaan nakijken of die bonussen buitensporig zijn en mogelijk gaan we verdere stappen nemen."