Prins Filip: "Hij zal altijd mijn broer blijven"

"Mijn broer is mijn broer en hij zal altijd mijn broer blijven." Dat heeft prins Filip gezegd over de recente commotie rond zijn broer prins Laurent. Burggraaf Etienne Davignon, bestuurder van een van de stichtingen van Laurent, geeft toe dat de prins zich beter afzijdig had gehouden.

Prins Filip is op handelsmissie in Rusland. 330 vertegenwoordigers van 220 bedrijven nemen deel aan de missie.

Filip wist dat hij op de traditionele persbijeenkomst vragen over zijn broer zou krijgen na de commotie over zijn reis naar Congo en zijn contact met Libiërs. Filips antwoord was goed voorbereid. "Mijn broer is mijn broer en hij zal altijd mijn broer blijven. Ik zal me niet uitspreken over deze zaak."

"Wij hebben hard gewerkt om ons land op de kaart te zetten in Rusland en dat is gelukt. Ik kijk ernaar uit om hier over enkele jaren opnieuw op handelsmissie te komen", zei Filip nog.

Davignon: "Prins wil zich nuttig maken"

Vorige week ontstond ophef omdat Laurent op reis was geweest in Congo, tegen het advies van de regering in. Ook bleek dat hij president Joseph Kabila heeft ontmoet.

Gisteren kwam dan weer aan het licht dat Laurent contact heeft gezocht met Libiërs. Volgens Laurent ging het gesprek over een herbebossingsproject van zijn stichting. De stichting zou nog geld te goed hebben van de Libiërs en daarover wou Laurent een Libische diplomaat spreken. De man in kwestie heeft zich van de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi afgekeerd.

"Maar Laurent had nooit de bedoeling om de Libische rebellen te steunen of aan parallelle diplomatie te doen", klonk het gisteravond in een mededeling van Pierre Legros, de juridische adviseur van de prins.

Maar geldkwestie of parallelle diplomatie, premier Yves Leterme (CD&V) zei gisteren dat de demarche van Laurent "zeer riskant en niet verstandig" is.

Burggraaf Etienne Davignon, die bestuurder is van een van de stichtingen van Laurent, geeft toe dat de prins zich beter afzijdig had gehouden. "Enerzijds wil de prins zich nuttig maken, maar anderzijds zijn er geen duidelijke regels over wat kan en wat niet", probeert Davignon de uitschuivers van de prins te verklaren.

Chastel bevestigt

Ontslagnemend minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel (MR), een goede vriend van Laurent, bevestigt dat hij "op vraag van Laurent" aanwezig was bij een gesprek met de diplomaten. "We hebben gepraat over de situatie in Libië en over de humanitaire hulp, maar ook over de privékwestie van Laurent", zegt Chastel. "Een kwartier later was ook het kabinet van Buitenlandse Zaken op de hoogte."