Recordaantal toeristen bezoekt Gent

Gent heeft in 2010 voor het eerst meer dan 800.000 toeristische overnachtingen geteld. Dat is een absoluut record. In vijftien jaar tijd is het verblijfstoerisme in de stad verdubbeld en ook de zaken- en congresovernachtingen zitten in de lift.

Met een stijging van 10,4 procent tegenover 2009 zit Gent boven de gemiddelde groei van de Vlaamse kunststeden (7,7 procent). Ten opzichte van het vorige topjaar 2008 is er een groei van 5,1 procent. Het aantal ontspanningsovernachtingen, goed voor twee derde van het totale aantal overnachtingen, steeg met 1,8 procent. Het congrestoerisme steeg met 28,5 procent en het zakentoerisme met 38,4 procent.

"Ik denk dat wel al een aantal jaren in stijgende lijn zitten", verklaart schepen van Toerisme Lieven Decaluwe (SP.A). "Ik denk dat er veel geïnvesteerd wordt om Gent interessanter te maken en de stad op de kaart te zetten."

De helft van de overnachters zijn Belgen en Nederlanders. Op de derde plaats staat het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Duitsland, Frankrijk, Spanje, Verenigde Staten, Zweden, Italië en Polen. Toerisme uit India steeg met 62 procent, maar er kwamen ongeveer een kwart minder Chinezen en Japanners.