Rookwetgeving in Australië wordt nog strenger

Sigarettenproducenten zullen in Australië niet langer grote merkenlogo's op een sigarettenpakje mogen vermelden. Dat heeft minister van Volksgezondheid Nicola Roxon meegedeeld.

De Australische regering streeft naar de strengste wetgeving ter wereld op het vlak van reclame voor rookwaren en pakt nu het sigarettenpakje zelf aan, zowat de laatste manier voor de producenten om reclame te maken voor hun product.

Het is de bedoeling om grote merkenlogo's op de pakjes te verbieden. Naast een gezondheidswaarschuwing en shockerende foto's zal de merknaam enkel nog mogen worden afgedrukt op een "saaie" olijfgroene achtergrond (zie foto). "Sigarettenpakjes zullen voortaan alleen nog dood en ziekte tonen, de gevolgen van roken", zegt minister Roxon.

De nieuwe wet zou  begin volgend jaar ingaan.