Schulden van NMBS-groep boven 3 miljard

De totale schulden van de spoorweggroep NMBS-Groep zijn in 2010 gestegen tot 3,08 miljard euro, vooral door toedoen van operator NMBS. Dat heeft Jannie Haek, de gedelegeerd bestuurder van NMBS-Holding, bekendgemaakt.

Eind 2009 bedroegen de schulden 2,73 miljard euro. Haek (foto) noemde de evolutie "zorgwekkend". Hij wees vooral naar de eerste stijging in enkele jaren van de "schuld uit operationele activiteiten". "De jaren ervoor waren we erin geslaagd die sneller dan verwacht te doen dalen, een teken van een gezonde onderneming."

De toename van de totale schuld komt grotendeels op het conto van operator NMBS. Daar steeg de schuld van 495 miljoen euro eind 2009 tot 783 miljoen euro eind vorig jaar. "Het is heel belangrijk dat die niet meer toeneemt en zich kan stabiliseren", aldus Haek.

De grootste schuld (2,83 miljard euro) ligt bij de NMBS-Holding. Die torst onder meer de historische schuld van meer dan 2 miljard euro van de "oude" NMBS, voor de splitsing in drie bedrijven. Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel kon zijn schulden vorig jaar met 24 miljoen verminderen.