Steunpakket voor Portugal in de maak

De Europese ministers van Financiën hebben op een vergadering in Hongarije ingestemd met de verstrekking van ongeveer 80 miljard euro financiële steun aan Portugal. Dat moet in ruil onder meer de arbeidsmarkt hervormen en privatiseringen doorvoeren.

De ministers (op de foto de Portugese minister Texeiera Dos Santos) belastten de Europese Commissie om samen met de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds onderhandelingen aan te knopen met de Portugese autoriteiten over de uitvoering van het plan.

Eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn, die de onderhandelingen zal leiden, gaf aan dat de enveloppe ongeveer 80 miljard euro zal bedragen. Een deel van het geld zal bestemd zijn voor noodlijdende banken in Portugal.

Tijdens de onderhandelingen moet niet enkel overeenstemming worden bereikt over het precieze bedrag, maar ook over de looptijd en de interestvoet van de lening uit de Europese reddingsfondsen.

De Portugezen zullen in ruil voor de Europese steun ook een streng hervormingsprogramma moeten aanvaarden om de openbare financiën te saneren en de concurrentiekracht van de Portugese economie te versterken.

Maar met de verkiezingen van begin juni in zicht, is het zeer de vraag of een politiek akkoord bereikt zal zijn tegen half mei, als de ministers van Financiën opnieuw samenkomen. Niemand in Portugal is er erg happig op om de socialist Socrates te vervangen. Die nam eind vorige maand ontslag, nadat het parlement zijn besparingen had weggestemd.

lees ook