Veroveren Mickey en Minnie Mouse ook China?

Disney is in Sjanghai gestart met de bouw van een eerste themapark op het Chinese vasteland. Het park zou jaarlijks zo'n 7,3 miljoen bezoekers moeten lokken. Het zal pas over 5 jaar de deuren openen.

Het startschot van de bouw van het park werd gegeven door Mickey en Minnie Mouse die een fanfare aanvoerden waarvan de muzikanten gekleed waren in traditionele Chinese outfits.

"Er zal een eerste investering in het project gebeuren van ongeveer 2,6 miljard euro om het attractiepark (ontwerp, zie foto) te bouwen en daarna nog 486 miljoen euro voor andere aspecten van het park, zoals hotels, winkels en restaurants", klinkt het.

Het themapark in Sjanghai is het derde Disneypark in Azië. "We werken samen met Chinese partners", zegt Robert Iger van Walt Disney. "Het Sjanghai Disney Resort zal daarom zowel authentiek Disney als onmiskenbaar Chinees zijn."

Disney heeft in China geen televisiekanaal maar het heeft in Sjanghai en Peking wel enkele scholen waar kinderen Engels kunnen leren.

Disneyland Hongkong, dat in 2005 geopend werd, was de afgelopen jaren geen succes. Het park leed verlies. Het zou te klein zijn en te weinig grote roetsjbanen hebben. De Chinezen zouden ook te weinig affiniteit hebben met de Disneyfiguren.