Volksprotest eist ook in Jemen weer levens

In de Jemenitische stad Taiz zijn vandaag twee betogers doodgeschoten door de ordetroepen. Tientallen mensen raakten gewond. Dat melden verschillende bronnen.

Taiz is een van de centra waar het protest tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh het hevigst is. Over het hele land kwamen vandaag weer honderdduizenden mensen op straat.

Saleh heeft vandaag een voorstel tot bemiddeling van zes andere Golfstaten verworpen: Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Qatar en Koeweit.

Volgens dat voorstel zou hij opstappen en zou er een overgangsregering worden geïnstalleerd, geleid door de huidige oppositiepartijen. "Het Jemenitische volk is vrij om bemiddeling te aanvaarden door zijn broeders en vrienden, maar verwerpt elk bevel of elke interventie", klonk het in een mededeling.

Het protest tegen het autoritaire bewind van Saleh begon in januari, in navolging van het succesvolle volksprotest in Tunesië en Egypte. Saleh staat al sinds 1990 aan het roer in Jemen. Daarvoor was hij van 1978 tot 1990 de absolute nummer één van het toenmalige Noord-Jemen. Hij heeft enkele kleine toegevingen gedaan in de hoop dat hij het volksprotest in zijn land zou kunnen sussen, maar is daar niet in geslaagd.