Vrijgelaten Cubanen aangekomen in Spanje

In de Spaanse hoofdstad Madrid is een vliegtuig geland met 37 vrijgelaten Cubaanse dissidenten en een 200-tal familieleden. Dat is een gevolg van een akkoord tussen Cuba en de katholieke kerk, waarbij Spanje bemiddeld heeft.

Sinds juli konden al 78 politieke gevangenen Cuba verlaten. Velen van hen zijn katholieke dissidenten. Ze werden opgepakt in 2003.

In Cuba zitten nu nog minstens 30 dissidenten gevangen, maar volgens Havana worden zij beschuldigd van terrorisme, waardoor geen sprake kan zijn van vervroegde vrijlating.

Vorige maand liet Havana nog twee andere dissidenten gaan. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International reageerde toen sceptisch. "We willen nu zien dat de Cubaanse autoriteiten activisten niet langer verplichten in ballingschap te gaan en garandeert dat alle mensenrechtenactivisten hun legitieme werk kunnen doen zonder angst, bedreigingen of risico op arrestatie", zei Gerardo Ducos van Amnesty.